Чести въпроси

Моля, разгледайте нашите често задавани въпроси, преди да се свържете с нас!

Информация за пазаруване

Какви са наличните методи за доставка?

Предлагаме доставка чрез Еконт и Спиди. Стандартната тарифа за доставка до адрес или до офис на Еконт или Спиди може да видите на страницата „Количка“, когато сложите продукт в нея. 

Доставяте ли извън България?

Не, засега не предлагаме доставка извън пределите на България.

Колко време ще отнеме доставката на арикула?

Използваме експресна доставка от Еконт и Спиди, което позволява да получите пратката до 2 дни след направена поръчка. Обикновенно арикула е при Вас още на следващия ден.

Информация за плащане

Какви методи за плащане предлагате?

Наложен платеж.

Безопасно ли е поръчването от интернет?

Поръчката от нашия сайт не крие рискове, получавате отстъпки, пестите време, а опцията наложен платеж Ви дава възможност да платите едва след като продуктът е в ръцете Ви

Поръчки и връщане

Как мога да направя поръчка?

Правенето на поръчка през нашия сайт е много лесно. Избирате даден продукт, отивате на неговата страница. Разглеждате наличните размери от бутона „Виж размери“. Избирате размера, който отговаря на Вашето тяло и кликвате на бутона „Купи“. Попълвате данните за поръчката, като адрес за доставка, град, име, телефонен номер и получававате пратката си!

Как мога да откажа поръчка и да направя нова?

След направена поръчка трябва да отидете във Вашия профил от бутона в менюто (кръкче с лице). След това отивате вляво на „Поръчки“. Ще видите всички Ваши поръчки, като трябва да се свържете с нас и да ни кажете номера, който е изписан най-отляво. Ние ще се заемем с останалото! Ако искате да направите нова поръчка, следвате стъпките от предишния отговор!

Трябва ли ми акаунт, за да направя поръчка?

Не, не е задължителен акаунт, за да направите поръчката си! Може да я извършите изцяло като “гост”.

Мога ли да проследя пратката си?

Не, в момента не предлагаме такава услуга!